Det dånar av bomber och död i Gaza, det tjuter av varningsvisslor i Israel

Det ser nu mer och mer ut som att Israel kommer att gå in med en ny markinvation i Gaza. I fem dagar har det regnat bomber över stora delar av det det palestinska området, ett hundratal palestinier beräknas ha mist livet och ungefär 10 gånger fler är i akut behov av vård. Israel har med hjälp av världsledande teknologiska fördelar militärt bombat sjukthus, skolor, mediacentraler, elstationer och andra livsviktiga resursbanker över hela gazaremsan i syfte att minimera all möjlig chans till motstånd vid en kommande invasion. 
Arabländer i omgivningen har under de senaste dagarna öppet kriticerat Israels regim och agerande, från alla världens hörn protesteras det mot det absurt inhumana apartheidförtryck som terroriststaten Israel idag utövar på sitt grannland. För ca fem år sedan, senaste gången Israel gick in i Gaza militärt slaktade de tusentals palestinier, varav de flesta civila. Från eget håll miste ett tiotal Isrealer livet. Idag ser vi ungefär samma proportioner i omkomna. Dessa siffror är givetvis inte någonting att haka upp sig på, eller ens någonting att lägga fokus vid, men det säger en del om det extrema övertag som Israel har i en öppen väpnad konflikt. Det kan liknas vid att en varg skulle invardera en hönsgård i frågan om övertag. Att detta spelar roll är förstås viktigt då diplomatin och medlingsförsöken för fred allt som ofta handlar om att en sida måste "ge vika för sitt ego" först, och med all rätt borde det vara den Israeliska staten som tar det steget.

Vad gör då omvärlden? Västvärlden? - de demokratispridande människorättsvurmande staterna vi har lärt att förlita oss på.
Sveriges regering gör ingenting, mediarapporteringen har förvisso blivit aningen bättre senaste åren, och om det beror på den arbiska våren och Ship to Gaza kan man ju undra, medvetenheten hos medlesvensson verkar åtminstone vara aningen mer nyanserad idag än tidigare.
 
USA, världens mäktigaste krigsmakt, och världens medialt och diplomatiskt sett mest inflytelserika nation backar konsekvent upp Israel genom veto i FNs generalförsamling mot sanktioner av Israel samt ett erkännande av Palestina som suverän stat, genom subventionerade militärfordon och arsenal till Israel, vilka idag lassas över civila offer i Gaza i massakerliknande former. USA står bakom den statsterrorism Israels regering utövar på Palestina, och det enda som diskuteras i amerikansk media handlar om hur många raketer som avfyrats från Gaza.
Netanyahu och Israel vet att alla försök att fördömma Israels agerande i FN kommer att blockas av USA:s veto, vilket i allra högsta grad är en trygghet och säkerhet för deras fortsatta militära övergrepp.
Det går inte att försvara Hamas och andra palestinska motståndskruppers agerande när de avfyrar hundratals raketer in i Israel, men då 99% av dessa raketer förstörs av Israeliskt övervakningssystem innan de landar känns det retligt nog som en billig ursäkt att kontra med hundratals bomber, riktade med millimeterprecision mot olika mål i Gaza. Vi minns alla det amerikanska presidentvalet för några veckor sedan. Där kretsade debbaten kring hur Obama var svag och otydlig i hans stöd till Israel, vilket han genast gjorde sig kvitt med genom att helhjärtat lova Israel full backup från USA i den här konfliken. 

Palestinierna kommer att fortsätta rösta för Hamas så länge Israel ockupperar deras land. Så länge övervakningskameror ständigt bevakar, miliären hotar och trakasserar, så länge Israel systematiskt förtrycker den palestinska befolkningen med terror och våld kommer den enda gnuttan hopp för frihet vara förtappad, och då återstår bara ett val, militär motståndskraft - trygghet och försvar, Hamas. Logiken är inte svår att förstå, när hela generationer växer upp under konstant rädsla och förtryck, och då internationella samfund inte vill(!) hjälpa till, då handlar det snart inte längre om en frihetskamp, utan snarare om en motståndskamp.
 
Det är dags att Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt tar ställning i konflikten FÖR ett fritt Palestina och ett fördömande av Israels agerande. Det är dags att vi är tydliga, att vi sätter ovillkorlig press på USA för en rättvis behandling av Palestina som egen stat och ett totalt handelsembargo på övervakningssystem, vapen och militär med Israel så länge de ockuperar Palestina.
 
Det enda rationella hoppet för ett fritt Palestina och en stabil fred i konfliken kräver internationellt stöd, och det ska vi ge dem.

Palestina solidaritet.

/ Bore Sköld

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0