Utrikespolitiska föreningens skandal

UPF arrangerade idag en gästföreläsning med Israels ambassadör på universitetet.
Det inleddes med 40 minuter av totalt onyanserad kritik mot hela arabregionen, följt av ett hån av den arabiska våren, för att sedan avsluta med en 7 minuters hjärntvättande propagandafilm om Israeliska företag och dess välvilja i hela världen. Att stanna till frågestunden som därefter skulle följa kändes både meningslöst, då det hela enbart var ett minutiöst planerat propagandaprojekt för Israeliska staten, dels för att mitt psyke (tillsammans med många andra i salen) var helt omtumlat till den grad att jag kunde explodera av ilska.

Han sade bla följande:

- Det borde inte kallas för en vår. (ang arabiska våren)
-> Vår låter alldeles för bra och ljust alltså.

- Hamas startade rörelsen (arabiska våren) när de militärt tog makten i Gaza 2006.
-> Han menar att hela den arabiska våren är driven av militanta extremiströrelser vilka fått inspiration av Hamas. Han menar även på allvar att Hamas som krigsorganisation tog makten (vann valet?) i Gaza 2006.

- De arabiska revolutionerna har sedan dess störtat tidigare stabila, men despotiska, styren för att ersätta dem med muslimska extremister.
-> Detta menar han givetvis är en dålig förändring då de tidigare styrena, trots diktator/kungastyre, var mer stabila och pålitliga.

- Tidigare hade vi i Isreal ett väl fungerande fredsavtal med Mubarak i Egypten där vi framförallt handlade vapen, det går tyvärr inte längre.
->Detta visar sig alltså vara en av anledningarna till att han tycker att revolutionen varit ett misslyckade i Egypten.
--> Muslimska brödraskapet är inte ett bra exempel på ett bättre styre än tidigare, vilket han i och för sig har rätt i, men att hävda att revolutionen är ett enhetligt misslyckade är att spotta halva den egyptiska nationen i ansiktet.

- Vi i Israel är, till skillnad från övriga arabländer, likt Sverige - vi har fungerande välutbyggda skolor, sjukhus, forskningsprojekt och exportinriktade industrier och företag.'
-> Inte konstigt att Palestinierna, vilka han främst syftade till, inte har det då de sedan länge levt under militär ockuppation av just Israel.
--> Nog för att även Palestina har välfungerande sjukvård och utbildning, dock inte möjlighet till samma internationella kontakter eller exportmöjligheter tack vare en liten mur.

Han hade även ett eget förslag till lösning i Palestinakriget, han tyckte att Västbanken och Gaza borde bli två egna nationer, för då hade Israel haft lättare att hantera dessa sepparat.
-> Bulldoser över Gaza lär inte bli lika kontroversiellt att motivera då PLO inte finns med i bilden kanske..

Tack UPF för en välnyanserad bild av situationen i mellanöstern.

Hälsningar VSF

RSS 2.0