VSF & Ung Vänster håller glöggen kokande och socialismen levande!

Idag var det skyltsöndag i Umeå Centrum. Även om vi inom vänstern tycker det är lite dåligt att affärerna är öppna (fast en av oss gjorde ett fynd på Carlings...) tyckte vi det var viktigt att vi visade upp oss. Vårt bord, som var smockat av allehanda go' saker, var centralt placerat bredvid inte bara en, utan två!, korvmojer.

Ett socialistiskt överflöd
Förutom palestinasjalar, svettband, snygga pins och givetvis socialistisk lektyr bjöd vi även på glögg och pepparkakor dagen till ära. Så populära var vi dock att glöggen var borta redan innan halvtid.

Nicklas och Andreas representerar
Andreas försökte även, i vanlig ordning, pracka på förbipasserande Flamman, vilket gick mindre bra. Men han ger inte upp hoppet! Nicklas nöjde sig med att med sin Skellefteåcharm värva potentiella medlemmar till VSF. Arjan, som rände runt så mycket att han inte hann bli fotad, jobbade järnet på att charma åt Ung Vänsterns räkning.

På det stora en mycket lyckad dag. Adventsstämning på topp, vårt merchandise gick åt, glöggen försvann hastigt, och pepparkakorna spred snällhet till röda Umeå.

Ume Kvinnokonvent

Idag besökte VSF Ume Kvinnokonvent på Västerbotten Museet. Det var mycket lyckat, med intressanta föreläsningar och spännande workshops.

Vi höll bokbord tillsammans med eminenta Ung Vänster. Trots att vi, i vanlig ordning, sålde många exemplar av fina, läsvärda böcker och färgsprakande palestinasjalar, har vi inte pengar till en kamera varför denna inlägg saknar den visuella kraften dagens aktiviteter förtjänar.

Bland gästerna fanns idel kända namn. Vill egentligen inte nämna några med risk att glömma nån, men samtidigt vill vi ge en bild av allt som föregick. Gästerna inkluderade proffsboxaren (proffsboxerskan?) Anna Ingman, prästen Lisa Tegby, Umeås-all-around-projektledarina-Ida Östensson, EU-parlamentarikern Eva-Britt Svensson, riksdagsledamöterna Josefin Brink och LiseLotte Olsson samt debattören Maria-Pia Boëthius.


Kamratligen er
/VSF

Om VSF

Vi organiserar främst studenter som kommer från arbetarklassen, men alla är så klart välkomna. Vi har gått ihop för att stärka varandra eftersom vi inte känner oss bekväma i den inskränkta miljö som akademin fortfarande till stor del präglas av. Fortfarande kommer en stor majoritet av studenterna från medelklassen eller överklassen och vi från arbetarhem känner ofta av det inbyggda klassföraktet i skolans väggar. Tillsammans stärker vi varandra. Förbundet är uppbyggt av lokalföreningar som har en långtgående självständighet, men förbundstyrelsen är förbundets politiska och organisatoriska ledning.

Vi arbetar med olika saker, alltifrån att ta fram alternativt studiematerial till kampanjer mot för högt pris på fika på skolan och vi håller studiecirklar för att förstå orsakerna till finanskrisen. På många universitet och högskolor styrs studentkåren av kårpartier, på dessa lärosäten ställer vi upp i valen som arbetarklassens och socialisternas alternativ. Förbundet har ett utbildningspolitiskt program som de enskilda lokalföreningarna använder sig av när de fomulerar sin lokala kårpolitik. Till skillnad från de andra kårpartierna har vi också annan verksamhet än kårpolitik. Vi är därför  inte organisationen för dig som vill göra politisk karriär utan för dig som vill öppna upp akademin för alla och bryta med de gamla konservativa traditionerna som finns på den högre utbildningen och som är exkluderande.

 

Vi drivs av övertygelsen att utbildning är en rättighet för alla och att det därför är av central betydelse att fler från arbetarklassen ges möjligheten att studera. Många av oss är de första i släkten som läser på eftergymnasial utbildning. För oss är det viktigt att uppmuntra andra att läsa vidare. Det är en myt att alla inte skulle klara av att läsa på en eftergymnasial utbildning och det är därför som vi är de argaste kritikerna till Jan Björklunds utbildningsfientliga politik.

 

De viktigaste politiska frågorna för oss studenter är att höja studiemedlet och göra rätten till bostad till en social allemansrätt. Vi är en självständig socialistisk organisation som vill samla en bred vänster. Vi identifierar oss med den breda arbetarrörelsen med dess partier, fackföreningar och bildningsförbund. Vår kunskap är vårt vapen.


Välkommen till VSF Umeå

Som ni säkerligen ser är denna blogg under uppbyggnad.
Vill ni nå oss, och hur kan ni inte vilja det?, skicka ett mail till: vsfumea@hotmail.com

RSS 2.0