Hur många liv har Bildt på sitt samvete?


Jonas Sjöstedt skriver idag på sin blogg om vad oljebolaget som tidigare hette Lundin Oil AB, och i vars styrelse vår utrikesminister under åren 2000-2006 tjänstgjorde, ställt till med i Sudan:

"Påbörjandet av oljeutvinningen orsakade ett grymt krig i området. Sudans regering sände ut militär för att jaga bort och döda de människor som bodde i trakten där oljan skulle utvinnas. Det innebar bl.a. urskillningslösa attacker, att civila avsiktligt gjordes till måltavlor, nerbränning av hyddor, plundring, förstörande av föremål som var nödvändiga för befolkningens överlevnad, olagligt dödande av civila, våldtäkter på kvinnor, bortförande av barn, tortyr och folkfördrivning."

Läs hela inlägget här!

Sjöstedt har lämnat in en interpellation i riksdagen om saken, och vi ser i likhet med honom förväntansfullt fram emot att ta del av Bildts svar. Inte för att det finns några särskilda skäl att tro att någon - så som medierna - kommer att ägna det någon vidare uppmärksamhet: lundinaffärerna är ju kända sedan länge, men vad är väl lite folkmord att bry sig om när det finns gamla tobleroneaffärer från 90-talet att lyfta fram igen och igen?
Är det möjligt med demokratisk ekonomi?


Ali Esbati, ekonom på norska tankesmedjan Manifest Analyse, samtalar om ekonomi och framtid efter finanskraschen.

Onsdag 17 november
kl. 18.30
Embla, Umeå Folkets hus
Fri entré

Välkommen!


Arrangeras av Vänsterpartiet Umeå.


RSS 2.0