VSF Umeå-händelser under vecka 39:

Idag (tisdagen den 28:e) har vi ett så kallat ideologimöte klockan 18:00 för alla er som ville ha reda på lite mer noggrant hur vi ska jobba i VSF, exakt vad vi utgår ifrån när vi jobbar och inte minst hur vi hade tänkt försöka jobba med olika grupper och liknande nu under hösten. 
Vi träffas som förra gången i Lindellhallen, och därefter tar vi oss till sal S504 i Samhällsvetarhuset. Så ta er dit alla som känner att ni vill lära er lite mer! 

På onsdag sammanträder Kårfullmäktige för första gången, och VSF lovar högtidligen att erbjuda opposition som heter duga. Det hela tilldrar sig klockan 15.15 i sal 303, alla kan komma!
Dessutom kommer Vänsterpartiet på onsdag att hålla ett möte i Folkets Hus klockan 18:30. Här kommer bland annat Tamara Spiric och "andra lokala politiker" att vara med och diskutera framtiden nu efter riksdagsvalet, något som säkert kan vara intressant för alla att gå på.

Oppositionens kärna - DET RÖDA UNIVERSITETET!

Kamrater,

tack för allt ert stöd under denna valrörelse. Som det ser ut för närvarande har rasistpartiet erhållit en vågmästarroll, och den enda rimliga utgången tycks därmed vara nyval. Oavsett hur det nu blir med allting är det emellertid uppenbart att VSF Umeå med ens blivit viktigare än någonsin tidigare - inte bara måste vi fortsätta att befinna oss i centrum av oppositionen mot såväl nyliberalism som rasism, utan vi måste dessutom göra det bättre och intensivare än någonsin tidigare. I egenskap av den primära socialistiska rörelsen på det huvudsakliga lärosätet i Sveriges rödaste län är det mer än en plikt, det är vår förbannade skyldighet!

Självklart tycker vi att även du ska komma med i kampen. Årets första medlemsmöte hålls tisdag den 21/9 kl. 18.15 i hörsal 506 i Samhällsvetarhuset på Umeå Universitet, men eftersom lokalen kan vara knivig att hitta till ses vi dessutom kl. 18.00 i Lindellhallen, mitt emot UB. Skulle du t.ex. bli sen eller så, så tveka inte att ringa Bore på tel. 0706-548683 - du behövs!

Kampen börjar nu!

VSF Umeå


"Vi ser många extrema högerpartier i vår närhet i Europa. Vi hoppades att vi hade ett välfärdssystem som skulle skapa så stor trygghet att det skulle förhindra att samma sak hände här. Men så blev det inte. Det är ingen slump att Sverigedemokraterna kommer in i riksdagen efter fyra år av borgerligt styre."

// Lars Ohly

Årets valstugerepportage

...har nu publicerats av Ung Vänster, och det talar för sig självt:


Lars Ohly igen!

Vi i VSF Umeå vill verkligen att du ska rösta på Vänsterpartiet på söndag, så vi låter ännu en gång Lars Ohly tala om precis varför du ska göra det:Nu fäller vi Reinfeldt!

Faktafelen i gårdagens utfrågning

Alliansfritt Sverige har sammanställt några av felen i gårdagens partiledarutfrågning:


OBS! Onsdagens lunchseminarium med Tamara Spiric inställt...

...p.g.a. studentidrottsdag, någonting vi i vår iver att hjälpa till med regeringsskiftet helt lyckats missa. Istället kommer Elsa Andersson-Hedqvist, nummer fem på kommunvalslistan, och håller bokbord med oss eller vad det nu blir, det beror lite på hur många studenter som hoppar över idrottandet och väljer universitetet istället. Om du är intresserad av kommunpolitik samt hur vänstern vill påverka den är det i alla fall givet att du bör glida förbi!

Vi kan för övrigt passa på att berätta att kvällens flygbladsutdelning på röda Ålidhem blev en dundersuccé - tack alla ni som kom och hjälpte till!

Vänsterpartiets företrädare valtalar på VK.se!

Lars Ohly bidrar idag till att avsevärt höja kvaliteten på Västerbottens-Kurrirens annars ganska borgerliga hemsida genom att hålla ett lovvärt valtal - se klippet här!

Även lokala företrädares anföranden finns att skåda:

Tamara Spiric
Lasse Jacobson
Anders Emanuelsson
Elsa Andersson Hedqvist
Jan-Olov Carlsson

Missa för övrigt inte att det är lunchseminarium med Tamara Spiric imorgon (onsdag) klockan 12.15 i hörsal D (se nedan)!

Den som verkligen vill hjälpa till att få väck Reinfeldt är dessutom hjärtligt välkommen att komma och hjälpa till med flygbladsutdelning på Ålidhem nu ikväll klockan 18.00, vi ses på parkeringen utanför centrum. Till skillnad från borgarna kan vi tyvärr inte muta er som vill hjälpa till med pengar från hemliga donatorer inom näringslivet, men vi vill å andra sidan skapa massor av riktiga jobb inom välfärden och genom att bygga grön infrastruktur.   

Rösta rött - byt regering!

Lunchseminarium med Tamara Spiric!

Kom och prata politik med Tamara Spiric, Vänsterpartiets gruppledare i Umeå och förstanamn på kommunvalslistan!

När? 
Onsdag den 15 sebtember klockan 12.00.

Var? 
Hörsal D, Lindellhallen, Samhällsvetarhuset, Umeå universitet.

Hur?
Det är bara att komma förbi. Vi bjuder på mackor och förändringsvilja.


Tydligt och bra om välfärdens fiender

Lars Ohly skriver idag på SvD Brännpunkt om vinsterna inom välfärden:  

'”Vinsten” som dessa företag gör är såklart ingen riktig vinst. I en marknadsekonomi så gör ett företag vinst om man producerar en produkt som många vill ha. Men i vårdbolagens värld så gäller inte marknadsekonomins lagar. Där gör man vinst om man drar ner på helgpersonal, drar in nattmackan för de äldre eller skippar sommarutflykten på gruppboendet. Ju mer av våra gemensamma skattepengar man lyckas stoppa undan, desto större ”vinst”.'

Läs hela artikeln.

Appropå de återupplivningsförsök av det trötta gamla kommunistskrämselspöket som på senare dagar gjorts av diverse minst lika trötta McCarthy-wannabes på högerkanten vill vi dessutom gärna passa på att erinra om det dominerande allianspartiets inte allt för smickrande historia:
 


(Hämtad från den alltid lika utmärkta bloggen Jinge.se)

Publiksuccé och vänstervindar på VSF-debatt!

Cirka 250 personer hade idag hittat till hörsal A på Umeå universitet för att lyssna på debatten mellan Jonas Sjöstedt och Edward Riedl (M). Det var betydligt fler än vad lokalen är tänkt att rymma, så vi i VSF Umeå fick göra avkall på vår annars obevekliga respekt för brandföreskrifter - är det valrörelse så är det, och när det gäller att säkra den mer allmänna tryggheten kommer regeringsskifte först. 

Debatten kom, inte helt översakande, att till stor del handla om jobben, och Sjöstedt ställde regeringen mot väggen för den skenande arbetslösheten och de ökande skillnaderna i samhället. Edward Riedl försvarade allianspolitiken med att prata om tillväxten och om Anders Borgs förträfflighet - hur tillväxten fördelas (eller inte fördelas), vilket ju utgör problemet, var dock mindre intressant, och hur Borgs politik hjälpt de arbetslösa och de utförsäkrade är alltjämt höljt i dunkel.

Ett annat intressant ämne som på Sjöstedts initiativ diskuterades var den hemliga finansieringen av Moderaternas valkampanj - vilka är donatorerna, och vilket inflytande har de över partistyrelsen? Riedl svarade med ett ganska radikalt förslag om förbud mot all finansiering av politiska partier undantaget den som kommer i form av medlemsavgifter och partistöd. Ingen människa tror naturligtvis att någonting sådant kommer bli verklighet inom en realistisk framtid, så varför Riedl och hans gäng inte tills vidare ändå kan redovisa vilka det är som pumpar in alla miljoner i det gamla högerpartiet förblir en fråga värd att ställas.

Sjöstedt förnyade därtill de Rödgrönas löfte om att göra verklighet av Norbottniabanan. Det föll inte i vidare god jord hos Riedl, som - något enfaldigt, får sägas - invände mot det faktum att det hela är tänkt att ske "med lånade pengar". Kritiken är lite märklig på två vis: för det första eftersom Riedl får det att framstå som en abnormitet att låna till samhällsinvesteringar så som infrastruktur, vilket naturligtvis inte är fallet (då hade vi inte kommit långt), och för det andra eftersom Moderaterna alltjämt med andra handen ger någon slags halvt löfte om att de också vid en valseger ska göra slag i saken och bygga Norrbottniabanan - men för vilka pengar ska då det ske, är det de alltid lika hemliga miljonärerna som ska öppna plånboken igen? Vi tvivlar, även om de säkert skulle ha råd efter att borgarna daltat med dem och deras gelikar i fyra år.

Den allmäna känslan hos oss som vill se ett mer socialistiskt samhälle och en annan regering med en annan människosyn var under och efter debatten mycket god, då det inte råder någon tvivel om varåt studenterna på det röda universitetet lutar i valet. 
Även om vi inte håller med honom i någon större utsträckning vill vi hur som helst, i likhet med Sjöstedt, också passa på att tacka Riedl för att han, i motsats till exempelvis Maud Olofsson, inte smiter från debatten.

Rödgrön enighet i Västerbotten för fler jobb - inte nya skattesänkningar

Jonas Sjöstedt (V) skriver idag tillsammans med Lars Lilja, riksdagsledamot (S) och Thomas Nihlén, riksdagsledamot (MP) i VK om vikten av regerinsskifte:
  
"På fyra år har antalet arbetslösa blivit över 100 000 fler. Den borgerliga regeringens misslyckande med jobben har bidragit till att de offentliga finanserna har försämrats med 100 miljarder kronor. Samtidigt har klyftorna ökat. 
En ny färdriktning är nödvändig. Sverige ska tillbaka full sysselsättning och överskott i de offentliga finanserna.
...
De nya jobben kommer också genom nya klimatåtgärder som bygger Sverige framtidsinriktat. En historisk satsning på infrastruktur startar och här Västerbotten betyder det bland annat att investeringar på 10 miljarder för påbörjandet av Norrbotniabanan. 
För att stimulera ökad nyproduktion av bostäder kommer ett nytt investeringsstöd med inriktning mot hyresrätter till rimliga hyror och miljövänlig teknik att införas under 2011. Det skapar jobb."


Introduktionsmöte och debatt på Umeå universitet under vecka 36!

Introduktionsmöte för VSF-intresserade
Om du är intresserade av att bli aktiv i VSF, eller bara allmänt intresserad av oss och vad vi har för oss, är du hjärtligt välkommen på introduktionsmöte. Kom med i kampen för en ny regering, en ny kårstyrelse och en solidarisering av utbildningsväsendet och samhället! 

Tid och plats: onsdag den 8 september kl. 18.00 i Lindellfiket (ovanför Lindellhallen), Samhällsvetarhuset.


Debatt: Jonas Sjöstedt (V )vs Edward Riedl (M)
Jonas Sjösted, etta på Vänsterpartiets riksdagsvalsedel i Västerbottens län, möter Moderaternas motsvarighet Edward Riedl i en VSF-arrangerad debatt om valets hetaste frågor. Kom och bli ännu mer övertygad om behovet av regeringsskifte!

Tid och plats: torsdag den 9 september kl 12.00(!) i hörsal A, Samhällsvetarhuset.

Umeås stolthet levererar årets vallåt"det är samma moderater
samma gamla dollargrin
samma djävulsadvokater
som dom varit hela tiden
det är ättlingar till adeln
det är aristokratin
under folklighetsfasaden
är dom samma borgarsvin"

RSS 2.0