Till stöd för Palestinas folk

Under de senaste veckorna har Vänsterns Studentförbund Umeå deltagit i två manifestationer till stöd för det palestinska folket. En av dessa arrangerades den 10 April i Skellefteå av stadens lokala Ung Vänster-fraktion (http://uv-skelleftea.redcity.se/), och inkluderade bland annat ett mycket uppskattat tal av VSF Umeås Andreas Mångberg, samt försäljning av tidningen Flamman. 
Nästkommande vecka visade vi även vårt stöd för den internationnella bojkotten mot H&M (som investerar i ockupationsstaten Israel - se http://bdshm.wordpress.com/) genom att delta i den manifestation/flygbladsutdelning som arrangerades av Umeås lokala BDS-grupp utanför klädkedjans affär på stan. För att erinra om vad Israels vidriga ockupation innebär, exempelvis för de Palestinier som dagligen tvingas vänta i timmar vid den Israeliska arméns så kallade checkpoints, var alla deltagare iklädda soldatmundering, vilket fångade förbipasserandes uppmärksamhet och förhoppningsvis gjorde att de tänker en gång extra innan de handlar på H&M nästa gång. 

Att ta ställning för Palestina är en självklarhet för oss i VSF Umeå, och rimligtvis även för alla andra förespråkare av internationell solidaritet. Det israeliska förtrycket fortgår, och blir därtill värre och värre - exempelvis har Israel, som en del av sin etniska rensning av Västbanken, nu börjat deportera palestinier födda i Gaza (se t.ex. http://www.aftonbladet.se/kultur/article6958091.ab). Förmodligen har ingen heller missat den senaste tidens kontroverser kring den hänsynslösa, och givetvis illegala, kolonialiseringen av östra Jerusalem, eller premiärminister Netanyahus budskap till världen, och i synnerhet tusentals jublande medlemmar av den amerikanska israellobbyn, i samband med detta: rasstaten kompromissar inte, övergreppen måste till varje pris fortskrida. 

Kampen för ett fritt Palestina ser med andro ord ut att hårdna. Människovärde, självbestämmande, rättvisa och frihet står mot Israels ockupation, apartheidkolonier och vita fosfor. VSF Umeås position är glasklar - visa att din också är det!

Andreeas Mångberg talar i samband med manifestationen i Skellefteå

Vid manifestationen utanför H&M i Umeå

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0