Extremt bred enighet om avgiftsreformen!

Morgontidningen Svenska Dagbladet publicerade igår en artikel om att  "Centerpartiet förväntas vilja slopa avgifter för utländska studenter". Centerstudenters ordförande Anna Sandström (som kommer från Umeå) säger att avgiftsbeläggningen "har slagit hårt mot de minsta lärosätena. Till exempel Högskolan på Gotland som tappar 90 procent av de utländska studenterna. Det var en miss att vi gick med på det", och att "[a]vgiften har gjort att det inte är de duktigaste studenterna som kommer hit utan de studenter vars föräldrar har störst plånbok".

Riksdagsledamoten Fredrick Federley(!) kompletterar med att "[d]et handlar om att kunna ha en internationell miljö på lärosätena. Det handlar om att behålla forskningsnivån och det akademiska samtalet på en bra nivå på lärosätena. Det handlar också om att vara en del i en internationell konkurrens av smarta hjärnor".

Det behöver inte påpekas att Centerstudenter/-partiet sällan tycker som VSF, och att klyftan mellan oss i många avseenden - så som arbetsmarknads- och energipolitik - tråkigt nog blir större snarare än mindre för varje dag som går. Man bör därtill, utan att lägga ord i munnen på någon, kunna anta att våra respektive ideologiska inställningar till studier och kunskap inte sammanfaller till hundra procent.

Just därför är det extra intressant och välkommet att Sandström och Federley, som verkligen inte brukar ligga oss närmare än någon annan inom den nya centerrörelsen, gör exakt samma analys av avgiftsreformens innebörd för svensk utbildning som VSF Umeå gjort i bl.a. Värmlands Folkblad och i senaste nummret av Vertex. Just därför borde också regeringen, sossarna (som hittade på det hela) och inte minst Annie Lööf nu börja lyssna.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0